Tips: Isolerglas

Hej

Angående isolerglas så vill jag tipsa den händige att det nu finns möjlighet att själv beställa isolerglaskassetter direkt från fabrik. Från www.kronfonster.se kan man beställa nya kassetter. Det är fråga om lågenergikassetter med lågenergiglas och argonglasfyllning med U-värde på 1,0, vilket gör att fönsterkonstruktionen som helhet hamnar under 1,0, alltså i paritet med det bästa fönstren som tillverkas idag. Kostnaden ligger på ca 1000 kr för en kassett på 100 X 110 cm. Frakt tillkommer, så det är bra med samordning. Glasmästaren är klart dyrare….

U-värdet på de fönster som finns i Hälltorp (1+2 konstruktion) ligger på ca 2. På en villa med direktel i Hammarö/Karlstad där man byter 10 kvm fönsterkassetter får man en energibesparing på 108 X 100 = 1080 kWh. Talet 108 är ortsfaktorn för Karlstad. Om man byter kassetten själv får man alltså tillbaka pengarna på 10 år. Det är alltså att rekommendera att byta till energiglas när man ändå ska byta en dålig kassett. Byter man till vanligt originalglas blir besparingen noll. Byter man hela fönstret så kostar det ca 5 ggr så mycket, vilket gör att pay-offtiden ökar till 50 år.

Observera att bytet kan innebära att man får byta trälisterna (lågenergikassetten är lite tjockare än originalkassetten), vilket gör att man får använda smalare lister.

Med vänlig hälsning/Ulf Hansen, Astervägen 19.

Hem


Uppdaterad 18 February 2019. webmaster@halltorp.nu