Tips: Kontrollera varmvattenberedaren
- Glöm inte att kontrollera/byta anoden i din varmvattenberedare !
Anoden är en metallpinne som sitter i varmvattenberedaren för att förhindra att den fräts upp inifrån och det blir hål i den. Det kan bli en dyr historia. Anoden (kallas också offeranod) behöver normalt bytas med några års mellanrum. Det har redan inträffat att en varmvattenberedare som byttes vid den samordnade upphandlingen år 2000 har sprungit läck och fått bytas ut igen.
- Vem gäller detta? Detta gäller bara de som har en emaljerad varmvattenberedare, t.ex. en NIBE COMPACT-E som på bilden nedan. (På rostfri varmvattenberedare finns inte någon anod, t.ex. en NIBE COMPACT-R.)
- När bör man byta? Man bör regelbundet skruva loss anoden och kontrollera den. Kontrollera en gång per år tills du fått en uppfattning om hur fort anoden förbrukas. Om en stor del av anoden har frätts bort ska man byta. Bilden nedan visar en anod som helt frätts bort (hela delen av anoden som sticker ner i vattnet är bortfrätt) och som jämförelse en helt ny anod. Om det är så illa som på bilden så byter man OMEDELBART!
- Vad händer om man inte byter? Det är orenheter i vattnet som gör att det fräter ... först försvinner offeranoden (det är det den är till för ... att offra sig). När anoden är slut fräter det på emaljen och när det gått igenom emaljen på något ställe fräter det på metallen i varmvattenbehållaren tills det går hål. Då blir det läckage; vattnet rinner förhoppningsvis ned i golvbrunnen annars blir det översvämning. Och man måste köpa ny varmvattenberedare.
- Var köper man ny anod? Ny anod finns hos VVS-butiker och rörmokare.
- Hur byter man? På modellen som visas på bilden nedan: Stäng av vattnet på huvudvattenkranen. Öppna någon vattenkran (varm- och kall-vattenkran) som sitter lägre än varmvattenberedaren för att släppa vattentrycket. Lossa plastlocket som täcker hålet där anoden sitter genom att bända upp det med en skruvmejsel. Skruva loss gamla anoden med en hylsnyckel. Skruva dit den nya anoden med hylsnyckel.
- Något annat? Om man reser bort längre tid kan man stänga huvudvattenkranen för säkerhets skull.
- Länk till Hustips.se med mer information.
- Vattenkvalité i Karlstad.
|
|
Hem